...mert utazni KELL...

Tudnivalók

Hová utazhatunk útlevél nélkül?

Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország* (csak jogosítvány nem elég), Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia* (csak jogosítvány nem elég), Szlovákia, Szlovénia.

Utazás kedvencünkkel repülőn

Azoknak az utasoknak, akik kisállatukkal szeretnének utazni, tudniuk kell, hogy csak kutya és macska engedhető fel a fedélzetre, azok is csak akkor, ha megfelelnek a követelményeknek. A többi kisállatnak a csomagtérben kell utaznia. Egy személy csak egy kisállatot vihet magával és ezen túl a repülőgép típusától függően is vannak korlátozások.

Repülőgépen állatot szállítani lehet az utastérben (PETC), és a poggyásztérben (AVIH).

Az utastérbe a kis testű állatokat kizárólag speciális szállítódobozban vagy táskában vihetjük fel. Jó tudni, hogy rágcsálókat (úgy mint nyuszi, hörcsög, tengerimalac, egér stb.) szigorúan tilos repülőgépre felvinni, ezen állatok szállítása egyik légitársaságnál sem lehetséges. /A vezetékek és egyéb alkatrészek megrágcsálásának veszélye miatt, ha esetleg kiszabadulnak a gépen./

Rendelkeznünk kell speciális szállító ketreccel, amit megvehetünk bármelyik kisállat felszerelési boltban vagy akár a repülőtéren. Ezek mérete is maximalizált: el kell, hogy férjen a gép ülése alatt. Ketreccel együtt az állat súlya nem haladhatja meg a 8-10 kg-t. A repülőjegy megvásárlásakor ezt is jeleznünk kell, továbbá meg kell adnunk a ketrec háromdimenziós méretét, s az állat fajtáját, nemét.

Csak azokat az állatokat lehet az utastérbe engedni, amelyek nem lépik túl a:

 • 8 kg-ot vagy 
 • az 55 x 40 x 20 cm-es ketrecméretet.

Az állatok szállításának díja túlsúlyszámítás alapján történik, azaz pl. egy 5 kg-s kutya szállítása annyiba kerül, amennyibe az adott járaton 5 kg túlsúly. Mivel ezt is előre kell jelezni, mint a speciális kérések mindegyikét, így előfordulhat, hogy a légitársaság elutasítja a kérést. Ez akkor történhet, ha pl. az adott járatra már felvettek egy kutyát, s Te éppen egy cicát szeretnél magaddal vinni,; ugyanis egy gép fedélzetén egyszerre csak maximum 2, ugyanolyan típusú állat utazhat.Javasoljuk, hogy csak akkor vedd meg a repülőjegyed, ha a légitársaság már visszaigazolta a kisállatod szállítására vonatkozó lekérést (ez általában 1-2 nap).

A poggyásztérben való állatszállítást szintén előre kell jelezni, de ennek folyamata már a cargo-szállítás menete szerint zajlik.

Az utastérben való szállítást a kisebb testű kutyusok, cicák könnyebben átvészelik (azt nem mondom, hogy élvezik is), mivel végig a gazdi mellett lehetnek. A cargo-szállítás nem túl állatbarát, csak extrém esetben éljünk vele, ha valóban nincs más megoldás: azaz, ha valaki több évre utazik külföldre, s vinné magával az állatot. Ugyanis míg az első esetben legalább a gazdi közelsége megnyugtatja a repüléstől amúgy sem nyugodt (hisz nem tudja, hogy mi történik vele) állatot, addig a második esetben ez sincs. Szegény állatokat komoly fizikai- és stressz hatás éri, emiatt ajánlott a nyugtató alkalmazása (ez ügyben állatorvosunk tud segíteni). Ezerszer is gondoljuk meg: érdemes-e a 2 hetes törökországi vakációnkra magunkkal cipelnünk szegényt, nem lenne-e jobb helye egy állatpanzióban, ahol szakértők vigyáznak rá. (lsd. oldalunkon az Állatpanziók menüpontot).

Kutyus és cica külföldre utazásához szükséges dokumentumok:

 • oltási könyv
 • útlevél (az állatorvos tud ilyet kiállítani) 
 • chip
 • kiutazási engedély: 6 nappal indulás előtt kell kérni a kerületi Állategészségügyi Hivatalnál (pl:Lehel úton van ilyen) Ára: kb. 2000 Ft

Repülőgépen való szállításhoz szükséges dolgok a fenti dokumentumokon kívül:

 • Speciális szállítódoboz vagy táska (maximum mérete légitársaságok szerint változhat)
 • Nyakörv, póráz, szájkosár (ez utóbbi opcionális, heves vérmérsékletű állatoknál ajánlott, mert lehet, hogy ki kell őt vennünk a ketrecből a biztonsági kapuknál)
 • Itatótál
 • Jutalomfalat (nyugtatásképpen)
 • Kutya/Cica pelenka a ketrec vagy táska aljába (főleg hosszabb repülőutakon)
 • Saját takaró (otthoni szagokkal nyugtatásképpen)